27 mrt Hoe vlees invriezen? Onze tips
Een stukje rauw vlees over? Of koop je altijd in grote hoeveelheden? Dan heb je wellicht al eens je overschotten verhuisd naar de diepvriezer. Vlees invriezen verlengt de houdbaarheid aanzienlijk – tenminste, als je op de juiste manier te werk gaat. Hoe je dat doet, leggen we je uit in dit artikel.
Vriezen is (niet altijd) verliezen
Wanneer je vlees in het vriesvak legt, verlaag je de temperatuur van je stukje zodanig dat bacteriën zich niet kunnen verspreiden. Zo verleng je de houdbaarheid met enkele maanden.
Maar opgelet: houdbaarheid en kwaliteit zijn hier niet altijd hetzelfde. Wanneer je vlees bevriest, bevries je eigenlijk vooral het vocht. Daardoor kan het zijn dat het water zich scheidt van het feitelijke vlees. Dat merk je wanneer er zich ijskristallen vormen.
En dat wil je juist vermijden. Bij het ontdooien vloeit een stuk van dat water namelijk weg – en verlies je daarmee ook smaak, voedingsstoffen en sappigheid. Maar geen nood: met een paar simpele tips kun je vlees invriezen zonder al te veel kwaliteitsverlies.
Vlees invriezen: hoe doe je dat?
Wacht niet te lang. Onthou: hoe langer je vlees in de warmte ligt, hoe meer bacteriën zich kunnen verspreiden. Dus: invriezen, invriezen, invriezen! Wanneer je gaat vlees invriezen, hou je best rekening met het volgende:
- Verdeel je (rauwe) vlees in kleinere porties alvorens je het invriest. Kleinere stukjes bevriezen namelijk sneller. Zo geef je bacteriën geen schijn van kans!
- Verpak je vlees in een vershoudzakje. Het is belangrijk dat er zo weinig mogelijk lucht mee wordt ingevroren. Of zorg ervoor dat je het vlees vacuüm invriest. Verpak alle vleesbereidingen apart: gehakt, rosbief, steak, stoofvlees, … Noteer duidelijk op elke verpakking wat er precies inzit en op welke datum je het vlees hebt ingevroren. Dat bespaart je heel wat puzzel- en denkwerk achteraf.
- Zet je vriezer koud genoeg. Een temperatuur tussen -20 en -40 °C is ideaal. Hoe lager, hoe minder ijskristallen zich kunnen vormen en hoe minder smaak je verliest.
Hoelang vlees bewaren in de diepvries?
Vlees dat al tien jaar in de vriezer zit, mag dan wel nog ‘eetbaar’ zijn – echt smaakvol kun je het niet noemen. Je weet intussen dat houdbaarheid en kwaliteit geen synoniemen zijn. Op voorwaarde dat je rekening houdt met de tips hierboven, hangt de houdbaarheid af van je vleessoort en -bereiding:
- gehakt: 3 à 4 maanden
- lamsvlees: 6 à 10 maanden
- varkensvlees (vet): 4 à 6 maanden
- varkensvlees (mager): 8 à 10 maanden
- kalfsvlees: 8 à 10 maanden
- rundvlees: 8 à 12 maanden
Hoe vlees ontdooien?
Bij Time to Meat kan je vriesvers vlees kopen. Ontdek hier hoe je jouw vlees het best ontdooit. Als je het vlees laat ontdooien op kamertemperatuur, dan hebben bacteriën vrij spel. Je ontdooit het daarom beter in de koelkast. Haal het ongeveer 24 uur op voorhand uit de vriezer. Moet het sneller gaan? Gebruik je microgolfoven of ontdooi je vlees in lauw water! Het vlees moet dan wel meteen na het ontdooien bereid worden.
Vlees invriezen is niet moeilijk. Met een koude vriezer, wat gezond boerenverstand, en – uiteraard – een goed stuk vlees kun je de houdbaarheid én kwaliteit van je vlees aanzienlijk verlengen. Zo kun je altijd genieten van een heerlijk sappig stukje!