Loader

Nieuw streekproduct, Machelse mosterd

Tips

Nieuw streekproduct, Machelse mosterd

Voor de smaakavonturiers onder ons is er een leuke nieuwkomer in ons assortiment streekproducten, de Machelse mosterd uit de Leiestreek.

Begin 1900 werd er al mosterd gemaakt in Machelen-aan-de-Leie, vertrekkende van de mosterdplanten die ter plaatse werden gekweekt. De zaden werden tussen molenstenen geplet. In het centrum van Machelen was er toen een olieslagerij, die lijnzaad plette op diezelfde manier.

Sinds 1 april 2020 start Sophie met de Huilerie 1883 en schrijven ze verder aan het originele verhaal met de Machelse mosterd. Door dit ambachtelijke proces heeft de mosterd een grovere structuur. Naast de intensere smaakervaring, biedt dit tevens een beter kleefvermogen om bijvoorbeeld vleesgerechten te marineren.

Machelse mosterd is een Oost-Vlaams streekproduct en wordt eigenhandig door Sophie van A tot Z geproduceerd, afgevuld en verpakt in Machelen. Natuurlijke producten zonder additieven: noch kleur- of smaakstoffen, noch bewaarmiddelen!
De Machelse mosterd heeft 5 standaard varianten: huismosterd, peperkoeksmaak, dragon, balsamico-honing en graantjesmosterd. Bovendien is er in het najaar ook de kweepeermosterd.

Vanwaar de naam Huilerie 1883?
In 1883 ontstond een olieslagerij in Machelen-aan-de-Leie. Zaad werd eerst geplet tussen draaiende stenen op een liggende steen. Nadien werd de olie uit de geplette zaden geslaan. Deze olieslagerij was actief tot aan WOII, waarna het overging in een veevoedersfabriek.
Meer dan 100 jaar later herneemt Sophie ditzelfde ambachtelijk proces en houden op die manier het erfgoed in leven.

Mosterd heeft een geneeskundige kracht, wist je dat?
De Romeinen gebruikten al mosterd tegen reuma. Ze legden kompressen met hete mosterd op de gewrichten om de pijn te verlichten. Ook wie een lange voettocht had gemaakt, voegde mosterd toe aan een heet voetbad om verkoudheden en vermoeidheid tegen te gaan.
Egyptenaren kauwden op mosterdzaadjes om de spijsvertering te verbeteren. Helpt nog steeds! Mosterdpasta is van nature plantaardig en rijk aan omega-3-vetzuren, kalium en calcium. Door zijn essentiële oliën werkt de mosterd microben tegen, en zou het ook goed tegen kanker zijn.

En je kan het ook gebruiken als bewaarmiddel…
Voor een langere conservering werd vlees vroeger met een dikke laag mosterd omhuld. Groenten werden ingelegd met mosterd. Deze bereiding moet trouwens ook de voorloper zijn geweest van onze pickles. Ook nu nog voegen we mosterd toe aan onze mayonaise, waardoor de houdbaarheid ervan een heel stuk langer wordt.

Bron: www.machelsemosterd.beAl 36% van de koe verkocht.
Binnenkort ook een superieur stukje Wagyu op je bord?
In ons hoevewinkeltje is er een kleine voorraad vriesvers Wagyu vlees.

Onder voorbehoud 17 – 18 december