Recept Tips
07 feb Fan van trage garing? Boeuf Bourguignon van Wagyu
Traag garen Geduld in de keuken is een mooie deugd en gelukkig word je er ook nog eens voor beloond want hoe langer gegaard, hoe meer smaak! De temperaturen liggen vandaag rond het vriespunt en deze koude dag vraagt om comfort food. Boeuf Bourguignon is een heerlijk gemarineerd en langzaam gegaard rundvlees, ideaal voor de koude dagen die we komende week nog mogen verwachten. Benieuwd? Dit is mijn favoriete receptje:
Ingrediënten voor de marinade
- 1kg Wagyu stoofvlees
- 4 grote wortelen
- 2 uien
- 1 bundel boterrapen
- enkele kruidnagels, jeneverbessen, lookteentjes
- 1 fles rode wijn, aanrader is de Bordeaux wijn Château Bouteilley
- snuifje peper en zeezout
- 1 bouquet garni
- 200gr vers spek van Belgasconne
- 1kg bospaddenstoelen
- 200gr zilveruitjes, vers of uit een bokaal
- klontje goede boter
- 3 eetlepels bloem
- groene kruiden (tijm, laurier, marjolein)
- snuifje peper en zeezout
- 1/2 bussel peterselie
- Snijd de groenten voor de marinade in gelijke stukken en leg deze in een ruime schaal, samen met het Wagyu vlees en de kruiden.
- Overgiet met de wijn en laat 24 uren marineren.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Kook het spek een tiental minuten in water, dit om het zwoerd een zachtere textuur te geven, snij daarna het spek in reepjes van ongeveer 1cm.
- Neem een grote, ovenbestendige stoofpot en laat het klontje boter smelten op het vuur en bak de spekreepjes aan.
- Neem ondertussen de schaal met het gemarineerd vlees en zeef de marinade, hou de gemarineerde groentjes afzonderlijk en bewaar het vocht.
- Dep het Wagyu stoofvlees even af en bak het even aan.
- Maak de paddenstoelen schoon en snijd in 4 en laat meebakken samen met de gemarineerde groentjes.
- Bestrooi met de bloem en roer alles goed om, giet de marinade in de stoofpot zodat alles net onder staat en breng aan de kook.
- Wanneer er te weinig marinade is, kan je steeds wat rundsfond toevoegen.
- Voeg de spekreepjes, zilveruitjes en groene kruiden toe. Kruid rijkelijk af met peper en zeezout.
- Plaats de stoofpot met deksel in de oven voor ongeveer 2,5 uur. Het vlees moet uiteenvallen en de saus moet mooi rond het vlees zitten.
- Serveer de Boeuf Bourguignon met verse frieten, een goeie lepel mayonaise en bestrooi met peterselie. Smakelijk!