Recept
10 mei Wagyu schenkel met groene lentegroenten
De schenkel is bij de meesten onder ons wel gekend als “iets voor in de soep”, maar met onderstaand receptje gaan we de runderschenkel op een andere manier klaarmaken.
Lekker gemakkelijk omdat het vlees vanzelf zachtjes door gaart in de oven. Het merg en het bot van de schenkel geven extra veel smaak af tijdens het bereiden.
Ingrediënten
- 2 dikke Wagyu rundschenkel
- bloem
- 3 sjalotten
- 2 teentjes look
- 3 wortelen
- rozemarijn, tijm en laurier
- 5dl rode wijn
- 5dl bruine fond
- groene lentegroenten naar keuze (zoals edamame, bosui, groene asperges, sluimererwten
- 1 limoen
- groene kruiden als afwerking
Bereidingswijze
- Snij de schenkels in om het krullen in de pan te voorkomen. Kruid met zout en peper en bebloem. Klop de overige bloem af.
- Bak de schenkels in een klont boter of neutrale olie goudbruin langs beide kanten. Haal uit de pan.
- Stoof in het braadvocht de sjalot, look en wortel aan.
- Bevochtig met de wijn en de rundsfond en voeg aromaten als rozemarijn, tijm, laurier en grove zwarte peper uit de molen toe.
- Dompel de schenkels in de jus en schuif de pan met deksel in een voorverwarmde oven van 150 graden, gedurende 3u à 3,5u.
- Haal de schenkels uit de jus en zeef de groenten er eventueel uit. Laat de saus verder inkoken tot de gewenste dikte.
- Warm de schenkels zachtjes op in de saus.
- Blancheer de groentjes al dente. Glaceer in een pan met een klontje boter. Werk als laatste af met de zeste en sap van een halve limoen.
- Dresseer de groentjes op de schenkel en werk af met de groene kruiden.
- Smakelijk!
Met dank aan Branko Molnar voor recept & foto!