
16 okt Hoe bearnaisesaus maken?
Ah, bearnaise. Eén van de vijf meestersauzen uit de Franse keuken – en terecht. De heerlijke oase van verschillende kruiden, citroen, boter en eieren is dé kroon op je superieur stukje Wagyu – maar ook voor andere pure vleessoorten is het een geschikte kandidaat. Goeie, verse bearnaisesaus maken: hoe doe je dat? Een recept.
Welk materiaal heb je nodig?
Heb je een maatbeker, een garde, een zeef en een mengschaal in huis? Dan ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan!
Ingrediënten bearnaisesaus voor 4 personen
- Kervel
- Dragon
- Tijm
- Een halve citroen
- 3 eieren
- 250 g boter
- 10 peperbollen
- 3 sjalotten
- Een halve dl dragonazijn
- Een halve dl droge witte wijn
- Een halve dl water
- Peper
- Zout
Bereiding
Begin met de gastrique
- Meng het water, de witte wijn en de dragonazijn in een kookpot en verwarm op een matig vuur
- Hak de sjalotten fijn, plet de peperbollen en snij de tijm in kleine stukjes. Voeg toe aan je mengsel.
- Laat alles nu zachtjes inkoken tot er ongeveer 1/3 van het mengsel overblijft.
- Giet je zelfgemaakte gastrique door een zeef.
Bereid de bearnaise
- Smelt de boter op een zacht vuurtje. Nadat ze gesmolten is, kun je de boter ‘klaren’ door er de eiwitvlokken uit te halen. Hou de boter opzij voor later.
- Scheid de eieren en gooi het eiwit weg. Klop de eierdooiers los in een kommetje.
- Haal de gastrique erbij en voeg hier een deel van toe en klop beide ingrediënten met de garde tot het mengsel schuimig wordt.
- Neem een hoge steelpan en giet het mengsel erin. Zet de pan op een zacht vuur en blijf herhaaldelijk kloppen. Hou de temperatuur onder controle door de saus zo nu en dan van het vuur weg te nemen. Herhaal dit proces tot er een schuimige gebonden saus overblijft.
- Voeg je geklaarde boter toe aan het mengsel en meng goed met een garde.
- Haal de saus van het vuur en breng de saus op punt door er peper, zout en het citroensap aan te te voegen.
- Tot slot snipper je de blaadjes dragon fijn en meng je de verse kruiden door de bearnaisesaus.
Voilà! Met een beetje geduld kun je helemaal zelf je bearnaisesaus maken. Smakelijk!